Tevrât ~ تورات
Kamus-ı Türki - Tevrât ~ تورات maddesi. Sayfa: 449 - Sira: 7
تورات Tevrât osmanlıca ne demek, تورات anlamı.. Osmanlıca sözlükler kamus-ı türki şemsettin sami sözlüğünde تورات Tevrât maddesi
Tevrât ~ تورات güncel sözlüklerde anlamı:
TEVRAT ::: Hz. Musâ Aleyhisselâm'a nâzil olan kitab-ı mukaddesin nâm-ı celili. (Hakiki Tevrat, Kur'an-ı Kerim ile barışıktır. Şimdiki ise, çok yerleri değiştirilmiş, tahrif edilmiştir. Bu kitabın aslından az bir şey kalmıştır. Aklı başında ve İslâmiyeti, Kur'an-ı Kerim'i tetkik eden Yahudiler de hidayeti seçmişler ve müslüman olmuşlardır.)
tevrat ::: (a. h. i.) : dört mukaddes kitaptan Hz. Musa'ya ineni.
Tevrat ::: Musa aleyhisselâma inen ilâhî kitap.
TEVRaT ::: Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:
Biz, Mûsâ için Tevrât'ın levhalarında, mev'izaya (nasîhatlere) ve din hükümlerinin açıklamasına âit her şeyi yazdık. (A'râf sûresi: 145)
Tevrât kırk cüz idi. Her cüzde bin sûre, her sûrede bin âyet vardı. Şimdi elde bulunan Tevrât'larda bu kadar âyet yok. Çünkü Tevrât'ın ve İncîl'in sonradan tahrîf edildiklerini (değiştirildiklerini) Kur'ân-ı kerîm haber vermektedir. Cebrâil aleyhisselâmın Mûsâ aleyhisselâma getirdiği Tevrât'ı yalnız Mûsâ, Hârûn, Yûşâ ve Uzeyr ve Îsâ aleyhimüsselâm ezberlemiştir. (Nişancızâde, Sa'lebî)
Âsûrî hükümdârı Buhtunnasar, Kudüs'ü alıp Mescid-i Aksâ'yı yıktığı zaman, Tevrât nüshalarını yaktı. Tevrât'ı ezberlemiş olan yahûdîler de zamanla unuttular, azdılar. Nasîhat için gönderilen peygamberlere inanmayıp, çoğunu şehîd ettiler. (Şemseddîn Sâmî)
Bugün elimizde bulunan Tevrât'ın içine birçok yabancı yazılar ilâve edilmiştir. Bunların Mûsâ aleyhisselâma nâzil olan, inen hakîkî Tevrât ile bir alâkası yoktur. Hakîkî Tevrât'ta, Allahü teâlânın Muhammed aleyhisselâm isminde bir son peygamber göndereceği yazılıdır. (Nişâncızâde)
Bugünkü Tevrât, Mûsâ aleyhisselâmdan birkaç asır sonra yaşayan beş haham tarafından kaleme alınmış ve Azrâ adındaki haham bunları tek tek toplayarak Ahd-i atîk'in asıl nüshası olduğu iddiası ile çoğalttırmıştır. Günümüzde Tevrât'ın üç nüshası mevcuttur. Yahûdîler ve protestanların kabûl ettikleri İbrânice nüsha, katolik ve ortodokslarca kabûl edilen Yunanca nüsha; Samirîlerce kabûl edilen Sâmirî dilinde yazılan nüsha. Bunlar Tevratın en eski ve en güvenilir nüshaları olarak bilinmelerine rağmen aralarında birçok tezatlar, tutarsızlıklar vardır. Hiçbir ilâhî dinde bulunmayan insanlara zulüm telkinleri, peygamberlerden bâzılarına karşı çok çirkin ve makamlarına yakışmayan isnadlar, yakıştırmalar vardır.Hakîki Tevrat'ta tezatların ve böyle şeylerin bulunacağından söz edilemez. (Prof. Elliot Friedman)
Tevrat :::
- Hz. Musa'ya indirilen ve Tanrı buyruklarını kapsayan, Musevilerin din kitabı.
- Dört kutsal kitaptan, Hz. Musa'ya indirilen, Allah'ın emirlerini kapsayan kitap.
tevrat ::: hz musa'ya indirilen kitap , hz. musa'ya indirilen ilahi kitap , musa aleyhisselama inen ilahi kitap , hz , musa aleyhisselam'a nazil olan kitab-ı mukaddesin nam-ı celili , (hakiki tevrat , kur'an-ı kerim ile barışıktır , şimdiki ise , çok yerleri değiştirilmiş , tahrif edilmiştir , bu kitabın aslından az bir şey kalmıştır , aklı başında ve islamiyeti , kur'an-ı kerim'i tetkik eden yahudiler de hidayeti seçmişler ve müslüman olmuşlardır , )
tevrat ::: (a. h. i.) dört mukaddes kitaptan Hz. Musa'ya ineni.
TEVRAT :::