Çağdaş Sözlük

Mevlânâ ~ مولانا

Kamus-ı Türki - Mevlânâ ~ مولانا maddesi. Sayfa: 1434 - Sira: 19

مولانا Mevlânâ osmanlıca ne demek, مولانا anlamı.. Osmanlıca sözlükler kamus-ı türki şemsettin sami sözlüğünde مولانا Mevlânâ maddesi

Mevlânâ ~ مولانا güncel sözlüklerde anlamı:

MEVLANA ::: "Efendimiz, mevlâmız" mânâsında olan bu kelime, hürmeten büyük kimselere söylenmiştir. Hazret mânâsında da kullanılır.

mevlânâ ::: (a. s.) : 1) "efendimiz" manasınadır. 2) bâzı sarıklı ilim adamlarının ve şeyhlerin lâkabı. 3) "hazret" mânâsına kullanılan bir hitap.

Mevlânâ ::: Mesnevî adlı kitabın da yazarı olan ünlü velî ve şair.

mevlânâ ::: efendimiz.

MEVLaNa ::: Tahrîmen yâni harama yakın mekrûh olan şeyi terk etmek vâcibdir. Mevlânâ Bahr-ul-ulûm, Erkân-ül-erbea kitabında diyor ki: "Tahrîmen mekrûh olan şeyi terk etmek vâcibdir. Bu mekrûhu yapmak, bu vâcibi terk etmek olur. (Abdülhay Lûknevî)

Sözü başka tarafa çevirelim. Duâlarımı bildiren mektubumu size getiren Mevlânâ Muhammed Hâfız, ilim sâhibi olup, çoluk çocuğu fazladır. Geçim darlığından askere geldi. Eğer yardım elinizi uzatır, emîr nakîb Seyyid Şeyh Ciyû'ya maaş alması veya yardım etmesi için söylerseniz kerem etmiş olursunuz. (İmâm-ı Rabbânî)

2. Evliyânın büyüklerinden Celâleddîn Rûmî'nin ve Hâlid-i Bağdâdî'nin ve bâzı büyüklerin lakabı.

mevlânâ ::: mesnevi adlı kitabın da yazarı olan ünlü veli ve şair , efendimiz

mevlana ::: "efendimiz , mevlamız" manasında olan bu kelime , hürmeten büyük kimselere söylenmiştir , hazret manasında da kullanılır

mevlânâ ::: (a. s.) 1)

MEVLANA :::

"Efendimiz, mevlâmız" mânâsında olan bu kelime, hürmeten büyük kimselere söylenmiştir. Hazret mânâsında da kullanılır