Çağdaş Sözlük

Müfessir ~ مفسر

Kamus-ı Türki - Müfessir ~ مفسر maddesi. Sayfa: 1386 - Sira: 18

مفسر Müfessir osmanlıca ne demek, مفسر anlamı.. Osmanlıca sözlükler kamus-ı türki şemsettin sami sözlüğünde مفسر Müfessir maddesi

Müfessir ~ مفسر güncel sözlüklerde anlamı:

MüFESSiR ::: Tefsir eden, izah eden. Anlayabildiği mânayı söyleyen ve yazan. * Kur'an-ı Kerim'i tefsir edebilmek salahiyetini hâiz olan, âlim, fâzıl ve kuvve-i kudsiye sahibi zât.

meferr ::: (a. i. firâr'dan) : firar edecek yer. Eyn-el-meferr : kaçacak yer yok mu? [meferr, Kur'ân'da mîmî masdardır ve "firar" mânâsına gelir]

müfesser ::: (a. s. fesr'den) : tefsir edilmiş, açıklanmış, mânâsı ancak açıklama ile anlaşılmış âyet veya hadîs.

müfessir ::: (a. s. fesr'den. c. : müfessirîn) : 1) tefsir eden, açıklıyan, kısa bir şeyi genişletip mânâsını meydana çıkaran. 2) Kur'ân'ı yorumlıyan din âlimi.

müfessirân ::: (a. s. fesr'den. müfes-sir'in c.) : (bkz. : müfessirîn).

müfessir ::: âyetleri tefsir eden, açıklayan, yorumlayan, yorumcu.

MüFESSiR ::: Müfessirler, uyumayarak, dinlenmeyerek, istirâhatlarını fedâ ederek, hadîs-i şerîfleri toplayıp tefsîr kitaplarını yazmışlardır. Bu tefsîr kitaplarını anlıyabilmek için otuz sene durmadan çalışıp, İslâm'ın yirmi ana ilmini, iyi öğrenmek lâzımdır. (Seyyid Abdülhakîm)

Müfessirlerin baş tâcı Kâdı Beydâvî'dir. Tefsîr ilminde, en büyük dereceye yükselmiştir. Her meslekte senettir. Her mezhebde önderdir. Her düşüncede rehberdir. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)

Müfessir :::


  1. Kısa ve anlaşılması güç bir metni açıklayan, açıklığa kavuşturan, metnin anlam ve amacı üstünde yorumda bulunan (kimse).

  2. Kur'an'ı yorumlayan (kimse).

müfessir ::: açıklayan , tefsir eden

meferr ::: (a. i. firâr'dan) firar edecek yer. Eyn-el-meferr : kaçacak yer yok mu? [meferr, Kur'ân'da mîmî masdardır ve

müfesser ::: (a. s. fesr'den) tefsir edilmiş, açıklanmış, mânâsı ancak açıklama ile anlaşılmış âyet veya hadîs.

MÜFESSİR :::

Tefsir eden, izah eden. Anlayabildiği mânayı söyleyen ve yazan. * Kur'an-ı Kerim'i tefsir edebilmek salahiyetini hâiz olan, âlim, fâzıl ve kuvve-i kudsiye sahibi zât