Çağdaş Sözlük

Kelâm ~ كلام

Kamus-ı Türki - Kelâm ~ كلام maddesi. Sayfa: 1174 - Sira: 20

كلام Kelâm osmanlıca ne demek, كلام anlamı.. Osmanlıca sözlükler kamus-ı türki şemsettin sami sözlüğünde كلام Kelâm maddesi

Kelâm ~ كلام güncel sözlüklerde anlamı:

KELaM ::: Söz. Bir mânayı ifâde eden, bir maksadı anlatan ifâde. * Allah'a mahsus bir sıfat. * Fık: Allah (C.C.) Kelâm sıfatını da hâizdir. Onun kelâmı harften ve savttan (sesden) münezzehtir, ezelidir, ebedidir. * Ist: Hikmet ve mantık esaslarıyla Allah'ın (C.C.) varlığı, birliği, İslâmiyetin doğruluğu ve hakkaniyetinden bahseden ilim. (Bak: İlm-i kelâm ve Kelâmullâh)

kelâm ::: (a. i.) : 1) söz, lâkırdı, (bkz. : kavi, suhen). 2) gr. söz, ibare, fıkra; cümleler veya cümlecikler. 3) söyleyiş, nutuk. 4) dil, lehçe. 5) Allah'dan ve Allah'ın birliğinden bahseden ilim. 6) Kur'an. (bkz. : Fürkan). Â-ıaı-ı kelâm : söze başlama. Batiy-yül-kelâm : ağır ağır, zorlukla konuşan. Hâsıl-ı kelâm, Hulâsa-i kelâm : sözün kısası. İlm-i kelâm : Allah'ın birliğini ve Allah ile ilgili bahisleri akıl ve mantık ile ispat eden ilim. îrâd-ı kelâm : söz söyleme. MS IS kelâm : söz götürmez, diyecek yok. Mîr-i kelâm : düzgün, temiz ve zarif söz söyliyen. Netîce-i kelâm : sözün kısası, (bkz. : hâsıl-ı kelâm, hulâsa-i kelâm). Reddi

kelâm-ı Arab ::: Arap dili veya lehçesi.

kelâm-ı kadîm ::: Kur'an. (bkz. : Fürkan, Hitâb, kelâm-Ullah, Kitâb, Mushaf, Necm, Nûr).

kelâs-n-ı kibar ::: atasözü hükmüne geçmiş hikmetli, meşhur söz.

kelâm-ı mahrem ::: gizli söz. kelâm-ı manzum : manzum söz. kelâm-ı mensur : nesir söz.

kelâm-ı nefsî ::: içten konuşma, Allah'ın lâfz, harf ve ses olmıyan zatî kelâmı, fr. endophaise.

kslâm-ı resul ::: Hz. Muhammed (Alehisselâm)'in sözü, Hacfis.

kelâm-ı tünd ::: sert söz.

kelâm-Ullah ::: (Allah'ın sözü) : Kur'an. (bkz. : Kelâm-ı kadîm).

kelâm ::: konusu îman olan bir ilim.

kelâm ::: söz, ilâhî sıfatlardan biri.

KELaM ::: Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:

De ki: "Rabbimin kelâmını yazmak için bütün denizlerin suyu mürekkeb olsa ve bir o kadar daha yardımcı olarak ilâve etsek, Rabbimin sözleri tükenmeden o denizler tükenir. (Kehf sûresi: 109)

2. Îmân ve îtikâd bilgilerini delîlleri ile anlatan ilim. (Bkz. İlm-i Kelâm)

Kelâm sıfatı basîttir. Hiç değişmez. Harfli, sesli değildir. Emir, yasak, haber vermek gibi ve Arabî, Fârisî, İbrânî ve Süryânî olmak gibi başkalaşması, parçalanması yoktur. Böyle şekiller almaz. (Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî)

Kelam :::


  1. Söz
    Örnek: Mecliste arif ol kelamı dinle / El iki söylerse sen birin söyle. Karacaoğlan

  2. Söyleyiş biçimi, söyleme.

  3. Tanrı'nın varlığını ve İslam dininin doğruluğunu konu edinen bilim.

kelâm ::: söz , c

kelâm ::: ‬söz

kelam ::: söz

KELÂM :::

Söz. Bir mânayı ifâde eden, bir maksadı anlatan ifâde. * Allah'a mahsus bir sıfat. * Fık: Allah (C.C.) Kelâm sıfatını da hâizdir. Onun kelâmı harften ve savttan (sesden) münezzehtir, ezelidir, ebedidir. * Ist: Hikmet ve mantık esaslarıyla Allah'ın (C.C.) varlığı, birliği, İslâmiyetin doğruluğu ve hakkaniyetinden bahseden ilim. (Bak: İlm-i kelâm ve Kelâmullâh)