Çağdaş Sözlük

komşu ~ قوٓنشو

Kamus-ı Türki - komşu ~ قوٓنشو maddesi. Sayfa: 1117 - Sira: 12

قوٓنشو komşu osmanlıca ne demek, قوٓنشو anlamı.. Osmanlıca sözlükler kamus-ı türki şemsettin sami sözlüğünde قوٓنشو komşu maddesi

komşu ~ قوٓنشو güncel sözlüklerde anlamı:

KOMşU ::: Ev satın almadan evvel, komşuların nasıl olduklarını araştırınız! Yola çıkmadan evvel, yol arkadaşınızı seçiniz! (Hadîs-i şerîf-Şir'at-ül-İslâm)

Komşuya hürmet etmek ana-babaya hürmet etmek gibi lâzımdır. (Hadîs-i şerîf-Şir'at-ül-İslâm)

Allahü teâlâ, bir sâlih müslüman hürmetine, komşularından binlerce belâyı, felâketi uzaklaştırır. (Hadîs-i şerîf-Şir'at-ül-İslâm)

Komşusunun aç yattığını bildiği hâlde, kendisi tok yatan, kâmil (îmânı olgun, tam) bir mü'min değildir. (Hadîs-i şerîf-Nisâb-ül-Ahbâr)

Hukûk-i ibâd, kul hakkını gözetmektir. Kul hakkının en önemlisi, ana-baba hakkıdır. Tatlı dil ile, güler yüzle, yardımlarına koşmakla, onların gönüllerini kazanmaya çalışmalıdır. Sonra komşu hakkı, hoca hakkı, karı-koca hakkı, arkadaş hakkı, sonra hükûmetin hakkı gelir. (Abdülhakîm bin Mustafâ)

Dünyâda en kıymetli şey; müslüman, sâlih, Allahü teâlânın ve mahlûkların haklarını bilen ve gözeten komşudur. Herhangi bir kimseye yapılması haram olan bir fenalık, komşuya yapılırsa, günâhı katkat daha fazla olur. Herhangi bir kimseye yapılması sevâb olan bir iyilik, komşuya yapılırsa, sevâbı katkat daha fazla olur. (Seyyid Alizâde)

Kâfir olan komşuyu da incitmemek, ona da iyilik yapmak, ihsân etmek lâzımdır. (İbn-i Hacer-i Mekkî)

Komşu :::


  1. Konutları yakın olan kimselerin birbirine göre aldıkları ad.

  2. Sınır ortaklığı bulunan, mücavir
    Örnek: Komşu bahçeler arasında da pek kullanılmayan yan kapılar vardı. Ç. Altan

Komşu ::: İsim; konutları yakın olan kimselerin birbirlerine göre aldıkları ad sıfat; sınır ortaklığı bulunan, mücavir.

komşu ::: bitişik