Mevt ~ موت
Kamus-ı Türki - Mevt ~ موت maddesi. Sayfa: 1427 - Sira: 3
موت Mevt osmanlıca ne demek, موت anlamı.. Osmanlıca sözlükler kamus-ı türki şemsettin sami sözlüğünde موت Mevt maddesi
Mevt ~ موت güncel sözlüklerde anlamı:
MEVT ::: Ölüm. Âhirete göç. Dünyadan gitmek. * Mevt, mü'minler için dünya vazifelerinden ve imtihanından bir paydostur.(Sual: Furkan-ı Hakîm'de $ gibi âyetlerde: "Mevt dahi, hayat gibi mahluktur, hem bir ni'mettir." diye ifham ediliyor. Halbuki zâhiren mevt, inhilâldir, ademdir, tefessühtür, hayatın sönmesidir, hâdim-ül-lezzattır... Nasıl mahluk ve ni'met olabilir?Elcevab: "Birinci Suâl"in cevabının âhirinde denildiği gibi, mevt, vazife-i hayattan bir terhistir, bir paydostur, bir tebdil-i mekândır, bir tahvil-i vücuddur, hayat-ı bâkıyeye bir dâvettir, bir mebde'dir, bir hayat-ı bâkıyenin mukaddimesidir. Nasılki hayatın dünyaya gelmesi bir halk ve takdir iledir; öyle de, dünyadan gitmesi de bir halk ve takdir ile, bir hikmet ve tedbir iledir. Çünki, en basit tabaka-i hayat olan hayat-ı nebâtiyenin mevti, hayattan daha muntazam bir eser-i san'at olduğunu gösteriyor. Zira meyvelerin, çekirdeklerin, tohumların mevti tefessüh ile, çürümek ve dağılmakla göründüğü halde, gayet muntazam bir muamele-i kimyeviye ve mizanlı bir imtizâcat-ı unsuriye ve hikmetli bir teşekkülât-ı zerreviyeden ibaret olan bir yoğurmaktır ki, bu görünmeyen intizamlı ve hikmetli ölümü, sünbülün hayatiyle tezahür ediyor. Demek çekirdeğin mevti, sünbülün mebde-i hayatıdır; belki ayn-ı hayatı hükmünde olduğu için, şu ölüm dahi hayat kadar mahluk ve muntazamdır.Hem zihayat meyvelerin yahut hayvanların mide-i insaniyede ölümleri, hayat-ı insaniyeye çıkmalarına menşe' olduğundan; "o mevt, onların hayatından daha muntazam ve mahluk" denilir.İşte en edna tabaka-i hayat olan hayat-ı nebatiyenin mevti; böyle mahluk, hikmetli ve intizamlı olsa, tabaka-i hayatın en ulvisi olan hayat-ı insaniyenin başına gelen mevt, elbette yer altına girmiş bir çekirdeğin hava âleminde bir ağaç olması gibi, yer altına giren bir insan da, âlem-i berzahta elbette bir hayat-ı bâkıye sünbülü verecektir. M.)(Sizlere müjde! Mevt: İdam değil, hiçlik değil, fena değil, inkıraz değil, sönmek değil, firâk-ı ebedî değil, adem değil, tesâdüf değil, fâilsiz bir in'idam değil; belki, bir Fâil-i Hakîm-i Rahim tarafından bir terhistir, bir tebdil-i mekândır. Saadet-i ebediyye tarafına, vatan-ı aslîlerine bir sevkiyattır. Yüzde doksandokuz ahbabın mecmaı olan âlem-i berzaha bir visal kapısıdır. M.)
mevt ::: (a. i.) : ölüm; tas. benliği -öldürme.
mevt-i ahdar ::: (bkz. : mevt-i ahzar)
mevt-i ahmer ::: meşakkatli, kanlı ölüm. tas. nefse karşı koyma.
mevt-i ahzar ::: az yiyeceğe, eski, yamalı giymeye razı olma.
mevt-i ebyaz ::: 1) ânî ölüm; 2) tas. açlık.
mevt-i esved ::: gırtlağı sıkılmak veya suya atılmak suretiyle husule gelen ölüm, fr. mort noir. Halkın ezâ ve cefâsına katlanma.
mevt-i hâil ::: korkunç ölüm.
mevt-i hükmî ::: huk. mefkut olan yânî kaybolup hayat ve memâtı malûm olmıyan kimsenin vefatına yargıç tarafından hükmolunması.
mevt-i takdirî ::: huk. iskatı hâlinde gurre lâzım-gelen cenînin sanki sağken öldürülmüş gibi sayılması hâli.
mevt ::: ölüm.
Mevt :::
- Ölüm.
mevt ::: ölüm
mevt ::: ölüm
mevt ::: ölüm
MEVT :::