Mahrem ~ محرم
Kamus-ı Türki - Mahrem ~ محرم maddesi. Sayfa: 1299 - Sira: 18
محرم Mahrem osmanlıca ne demek, محرم anlamı.. Osmanlıca sözlükler kamus-ı türki şemsettin sami sözlüğünde محرم Mahrem maddesi
Mahrem ~ محرم güncel sözlüklerde anlamı:
MAHREM ::: Gizli. * Dince ve şer'an müsaade olunmayan. * Birisinin hususi hâllerine ait gizli sır. * Nikâh düşmeyen, evlenilmesi haram olan yakın akraba. (Baba, dede, anne, nine, erkek ve kızkardeş, amca, dayı, hala ve teyzeler arasında bir neseb yakınlığı, bir ebedî mahremiyet vardır. Bunlar arasında nikâh asla caiz değildir.) * Çok samimi ve içli-dışlı olan kimse.
MAHREM ::: İki dağ arasındaki yol.
mahrem ::: (a. i.) : iki dağ arasındaki yol.
mahrem ::: (a. s. harâm'dan c. : mahârim) : 1) haram, şeriatın yasak ettiği şey. 2) nikah düşmiyen, şerîatçe evlenilmesi yasak edilen. 3) şerîatçe, kadının kendisinden kaçmadığı [erkek] . 4) [biriyle] çok samîmi, içli dışlı olan. 5) gizli olan, herkese söylenmiyen. 6) herkesçe bilinmemesi îcâbeden. Nâ. mahrem : nikâh düşen, kendisinden kaçılan erkek.
mahrern-i esrar ::: kendisine sır söylenen kimse.
mahrem-i râz ::: kendisine sır verilmiş kimse. tas. Allah'ın sırrına âşinâ olmıya başlıyan kimse; velî.
muharrem ::: (a. s. i. c. : muharremât) : 1) tahrîm olunmuş, haram kılınmış. 2) kamer takvîminin birinci ayı, aşure ayı. [Müslümanlıktan önce bu ayda savaş haram olduğu için muharrem adı verilmiştir. Bu ayın ilk on gününde, Kerbelâ vak'asının yıldönümü olarak matem yapılır ve onuncu günü de aşure pişirilir] . 3) erkek adı.
mahrem ::: gizli, yasak, başkasına haram olan, evlenilmesi haram olan akraba.
MAHREM ::: Kadın, yanında bir mahremi olmadan hacca gidemez. (Hadîs-i şerîf-Künûz-üd-Dekâik)
Bir kadın veya erkeğe on sekiz kimse ebedî mahremdir. Ebedî mahrem olan kimseler ile evlenmek ebedî olarak haramdır. Bunların yedisi neseb (soy) ile olan akrabâlar, yedisi süt ile olan akrabâlar, dördü ise evlilik ile olan akrabâlardır. (Saîdüddîn Fergânî, Tâc-üş-Şerîa)
Hür kadının zevci (kocası) veya ebedî mahrem akrabâsından biri yanında bulunmadan, yalnız veya başka kadınlarla yâhut âkil, bâliğ (akıllı ve gusül, boy abdesti alacak yaşa gelmiş) ve sâlih olmayan mahremi ile üç günlük yola gitmesi (üç mezhebde de) haramdır. (Muhammed Hâdimî)
Ebedî mahrem olan, yâni nikah ile alması ebedî haram olan on sekiz kadından başka, müslüman olsun kâfir olsun, hiçbir kadının, hiçbir yerde ellerinden ve yüzlerinden başka yerlerine, şehvetsiz de bakmak haramdır. (Süleymân bin Cezâ)
2. Gizli, herkese söylenmeyen.
Mahrem olan şeylerinizi herkese söylemeyin. Sonunda pişman olur, âh edersiniz. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)
Mahrem :::
- Yakın akrabadan olduğu için nikâh düşmeyen (kimse).
- Başkalarına söylenmeyen, gizli
Örnek: Müdür, dosyadan başka bir rapor çıkardı. Kenarında kırmızı bir damga: Mahrem. R. H. Karay - Sırdaş
Örnek: Az vakitte mahremlerimden biri oldu. H. R. Gürpınar
muharrem ::: hicri ayların ilki , hicri yılın birinci ayı , arabi ayların ilki , arabi ayların başı , birincisi , haram edilmiş olan , bu muharrem ayında müslümanlıktan evvel arablar arasında muharebe yasaktı , bundan dolayı bu isim verilmiştir , haram kılınmış , tahrim olunmuş
mahrem ::: gizli , nikah düşmeyen
mahrem ::: nikah düşmeyen
mahrem ::: (a. i.) iki dağ arasındaki yol.
muharrem ::: (a. s. i. c. : muharremât) 1) tahrîm olunmuş, haram kılınmış. 2) kamer takvîminin birinci ayı, aşure ayı. [Müslümanlıktan önce bu ayda savaş haram olduğu için muharrem adı verilmiştir. Bu ayın ilk on gününde, Kerbelâ vak'asının yıldönümü olarak matem yapılır ve onuncu günü de aşure pişirilir] . 3) erkek adı.
mahrem ::: gizli, sırdaş
MAHREM :::