Çağdaş Sözlük

Muhtesib ~ محتسب

Kamus-ı Türki - Muhtesib ~ محتسب maddesi. Sayfa: 1298 - Sira: 4

محتسب Muhtesib osmanlıca ne demek, محتسب anlamı.. Osmanlıca sözlükler kamus-ı türki şemsettin sami sözlüğünde محتسب Muhtesib maddesi

Muhtesib ~ محتسب güncel sözlüklerde anlamı:

MUHTESiB ::: (Hisab. dan) Belediye işlerine bakan memur. * Kanundan ziyâde idâri ve örfi işler için karar veren. İhtisâb ağası. (Bak: İhtisab)

muhtesib ::: (a. s. hisâb'dan) : 1) [eskiden] belediye işlerine bakan me'mur, belediye me'muru. 2) [eskiden] polis ve belediye işlerine bakan me'mur. (bkz. : şahne, şıhne).

MUHTESiB ::: Hisbet; iyilikler yapılmaz olduğunda iyiliklerin yapılmasını emretmek, kötülükler yapılır olduğunda yapılmasını önlemek, nehyetmektir. Âyet-i kerîmede de meâlen; "Sizden, insanları iyiliğe çağıran bir cemâat olsun ki, ma'rûfu (yâni kitab ve sünnete uymayı) emreder ve münkeri (kötülükleri) yasak eder hâlde bulunsunlar" (Âl-i İmrân sûresi: 104) buyrulmuştur. Bu farz olan işleri yaptırmak muhtesibin görevidir. (İmâm-ı Mâverdî)

Hadîs-i şerîfte; "Günâh işleyeni gören, eli ile mâni olsun. Buna gücü yetmezse, dili ile mâni olsun" buyruldu. Emr-i ma'rûf ve nehy-i münkeri el ile yapmak hükûmet adamlarına yâni muhtesib ve kâdılara, dil ile yapmak, din adamlarına, kalb ile yapmak da her müslümana farzdır. (Abdülganî Nablüsî)

muhtesib ::: (hisab , dan) belediye işlerine bakan memur , kanundan ziyade idari ve örfi işler için karar veren , ihtisab ağası

muhtesib ::: (a. s. hisâb'dan) 1) [eskiden] belediye işlerine bakan me'mur, belediye me'muru. 2) [eskiden] polis ve belediye işlerine bakan me'mur. (bkz. : şahne, şıhne).

MUHTESİB :::

(Hisab. dan) Belediye işlerine bakan memur. * Kanundan ziyâde idâri ve örfi işler için karar veren. İhtisâb ağası. (Bak: İhtisab